Over mij

Naast een werkzaam leven in HR, coaching en onderwijs, ontstond bij mij al vroeg belangstelling voor natuur en tuinen. Enerzijds is het me met de paplepel ingegeven. Mijn ouders zijn in de tachtig en verzorgen nog steeds zelf een tuin van meer dan 1000m2.

Toen ik 25 jaar was had ik mijn eerste nieuwbouwhuis met een braakliggende tuin in de zware rivierklei. Er was geen achterom dus de graszoden moesten door het huis naar de achtertuin vervoerd worden. Het was vrij onmogelijk om er een rechte grasmat van te maken want als je op de ene plek met je laars stond, helde de grond ernaast omhoog en omgekeerd. Zo vochthoudend was de grond. Ik stond voor de uitdaging om te onderzoeken wat er op deze zware klei wilde wortelen en groeien. Later volgde een tuin van 2000m2 op de klei die aan moest sluiten op de omgeving met inheemse beplantingssoorten. Het was een interessante uitdaging om kennis op te doen met betrekking tot wilde planten en om met subsidie fruitbomen en struwelen aan te leggen. Sinds een aantal jaar tuinier ik op hooggelegen bosgrond. Droger en armer kun je het niet krijgen. Opnieuw een uitdaging om uit te zoeken wat werkt en wat niet. Al met al heb ik via meerdere cursussen, in de praktijk gecoacht door een doorgewinterde hovenier en met het lezen van talloze boeken op het gebied van planten, ontwerpen, bodemgesteldheid- en verbetering, me veel kennis eigen gemaakt die ik in eigen tuin toepas en nog dagelijks van leer.

Sinds een aantal jaren ben ik bezig mijn kennis over te dragen aan anderen. Eerst door cursussen geven (“tuinieren op de klei” en “snoeien in de praktijk”) en later door in diverse projecten tuineigenaren die graag zelf hun tuin onder handen nemen, te ondersteunen in kennis van planten(benamingen), bodem en standplaats, structuur, textuur, kleuren, formaat, toepassingsmogelijkheden, hoeveelheden, projectplanning, etc.

Vraag mij een beplantingsplan te maken en ik ben dag en nacht bezig om het beste eruit te halen. Een opdracht waarin ik de vrije hand krijg, binnen het kader van de wensen van de opdrachtgever dan wel, is fantastisch. Maar ik wordt ook vooral blij van bestaande ideeën en initiatieven die alleen maar getoetst of aangevuld hoeven te worden. Ik zie bij veel tuineigenaren vaak al een groot enthousiasme en creatieve potentie. Dat wil ik ondersteunen en vergroten. Graag voorzie ik iedereen van de gewenste kennis en ideeën. Mijn bedoeling is dat iedereen die dat wil, zelf kennis krijgt van zijn/haar eigen tuin en in staat is die te veranderen en te onderhouden. Maatwerk dus…..