Beplantingsplannen

compleet ontwerp

Bij een tuin die nog helemaal kaal is, laten laten veel mensen deze ontwerpen door een tuinarchitect of een hovenier. Vaak leveren zij een compleet ontwerp af. Maar het kost nogal wat uitzoekwerk om tot een goede keuze te komen qua planten als je rekening moet houden met standplaats, grondsoort, hoogte, groeisnelheid, kleuren, texturen, enzovoort. Om tijd en kosten te besparen kan ik dan al in de tijd die het kost om het tuinontwerp uit te voeren al een beplantingsplan maken.

Ook degenen die zelf hun tuin op de schop nemen lopen vaak vast op de keuze van de beplanting. Wensen zijn er vaak al wel maar welke planten daar het beste bij horen is de vraag. Door middel van frequent overleg kom ik dan tot een beplantingsplan wat past bij de bedoeling van het ontwerp.

Deelontwerp

Negen van de tien keer gaat het meer om een deel van een tuin aanpassen dan om de hele tuin te veranderen. Op verzoek maak ik dan voor dat deel een kant en klaar borderontwerp of alleen een aanzet waar over gepraat kan worden en over doorgedacht. Al naar gelang waar er behoefte aan is. Sommigen zijn na een eerste schets al zo enthousiast dat ze zelf verder kunnen met de idee├źn en kennis die ze al in huis hebben.